bu yazımızla 2024 Yılında hayatımıza giren önemli Kanun Değişikliklerini sizler İçin özetledik.

7491 Sayılı “Bazı Kanun ve KHK’ lerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” TBMM’ de yapılan oylamada kabul edilerek 28.12.2023 tarih ve 32413 sayılı Resmi Gazete‘ de yayımlanmıştır. 

7491 Sayılı Kanunla yapılan önemli Kanun değişiklikleri özetle ;

İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden sunulan bazı hizmetler nedeniyle elde edilen gelirlerde istisna genişletildi.

İnternet sitelerinde veya herhangi bir dijital platformda;
Metin, Görüntü, Ses, Video gibi içeriklerin paylaşılması,

ve/veya

internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden;
Eğitim, Yemek tarifi, Ürün tanıtımı gibi videolar paylaşması veya yine bu ortamlar üzerinden veri işleme ve geliştirme gibi içerikler paylaşmak suretiyle

elde edilecek kazançlar da vergiden istisna edilmiştir.

Tevkif Edilen KDV Tutarlarının indirim konusu edilmesi için ödeme şartı getirildi.

2 No.lu KDV beyanı ile beyan edilen vergi ancak ödenmesi halinde 1 No.lu KDV beyannamesinde indirime konu edilebilecek.

KDV Kanununda indirimi düzenleyen 29. maddeye eklenen hüküm; Vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenen katma değer vergisinin hesaplanan KDV’den indirimi  konusu yapılabilecektir

Vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanların 2 No.lu KDV Beyannamesi için,

Beyan süresi   ; Vergilendirme dönemini takip eden ayın 21. günü
Ödeme süresi ; Vergilendirme dönemini takip eden ayın 23. günü

akşamına kadar olacak şekilde değiştirilmiştir.

Halen %25 olan kurumlar vergisi oranı; ihracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına 5 puan indirimli yani % 20 olarak uygulanıyordu.

Yapılan düzenleme ile;

Aracılı ihracat sözleşmesine dayanarak imalatçı veya tedarikçi kurumların dış ticaret sermaye şirketleri veya sektörel dış ticaret şirketleri üzerinden gerçekleştirdikleri ihracat faaliyetlerine ilişkin elde ettikleri kazançlar için de 5 puanlık indirimden yararlanmaları sağlanmıştır.

Gerçek kişilerce, kanunî ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan Anonim ve Limited şirket niteliğindeki kurumların

✅    Ödenmiş sermayesinin en az %50‘sine sahip olunması,

✅    Hakedilen kâr payının tamamının elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye getirilmesi şartıyla

Elde edilen kar paylarının %50 si Gelir Vergisinden İstisna edilmektedir.

Ayrıca, Cumhurbaşkanına, uygulanacak istisna oranı ile iştirak oranını ayrı , ayrı veya birlikte %0‘a kadar indirmeye veya %100‘e kadar artırmaya yetki verilmektedir.

Benzer düzenleme Kurumlar bakımından da yapılıyor. Kurumların söz konusu kazançları da aynı şartlarla, Kurumlar Vergisi Kanununda yurt dışı iştirak kazançlarına ilişkin diğer şartlar aranmaksızın istisna edilecektir.

Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Mükelleflerince, Türkiye’de yerleşik olmayan kişiler ile  Kanuni Merkezi Yurtdışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve Yurt dışında faydalanılan;

Mimarlık, Mühendislik, Tasarım, Yazılım, Tıbbi Raporlama, Muhasebe Kayıt Tutma, Çağrı Merkezi, Ürün Testi, Sertifikasyon gibi bazı Hizmetler ile yabancılara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazançların %50‘si belirli koşullarda  beyanname üzerinden indirim konusu yapılabilmekteydi. 

Yapılan düzenleme ile, bu hizmetlerden elde edilen kazançlara indirim uygulanabilmesi için;

✅  Kazancın tamamının, elde edildiği hesap dönemine ilişkin Gelir/Kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmesi şartı getirilmekte

✅   İndirim oranı ise % 80’e çıkarılmaktadır.

Mevcut durumda mükellefler; ihracat, yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık işleri ile ilgili olarak yapmış oldukları ve belgesini temin edemedikleri giderlerine karşılık olmak üzere, anılan faaliyetlerden sağlanan hasılatın ‰5′ ini (binde 5)  aşmamak şartıyla hesaplanan bu giderlerini gider yazabiliyorlardı.

Yapılan değişiklik ile, OECD nezdinde bu şekilde belgeye dayanmayan götürü gider uygulamalarının eleştiri konusu yapılması ve günümüzde harcamaların belgelendirilmesinde sorun yaşanmadığı gerekçeleriyle binde 5 götürü gider uygulaması yürürlükten kaldırılmıştır.

Mevcut Düzenlemede Cumhurbaşkanı, Yabancı Para cinsinden ihraç edilen Menkul Kıymetlerden sağlanan getiriler ile Döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz gelirleri için; 

1 katına kadar artırmaya veya kanunî oranına kadar indirmeye yetkili bulunuyor..

Yapılan değişiklik ile, Yetki kapsamına kar payları da dahil ediliyor ve genel olarak artırma yetkisi 1 kat yerine %40 şeklinde değiştiriliyor.

Saygılarımızla

Salih ATEŞ
Kdvdenetim.com | Serbest Muhasebeci Mali Müşavir