Sirküler Konusu : Vakıf Üniversitelerine Yapılacak Bağış ve Yardımlarda Vergilendirme
Sirküler No : 2020/08
Kurum ya da Gelir Vergisi Mükelleflerinin; Vakıf Üniversitelerine yapacakları ayni ve/veya nakdi yardımların Ticari Kazancın tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı ile bu bağışların Katma Değer Vergisi ve Damga Vergisi yönünden değerlendirilmesi bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.
1- Gelir ve Kurumlar Vergisi Yönünden ;
Kurum ya da Gelir Vergisi Mükelleflerinin; Bakanlar Kurulunca Vergi Muafiyeti tanınan Vakıflar ile Vakıflarca kurulmuş olan Yükseköğretim Kurumlarına yapacakları Ayni ve Nakdi Bağış ve Yardımların Tamamını Kurumlar Vergisi/Yıllık Gelir Vergisi Matrahının tespitinde Gider olarak indirebilmesi mümkündür.
Bağış yapacak Kurumun aşağıdaki maddelere özenle dikkat etmesi gerekecektir.
✅ Bağış yapılan miktarın beyanname üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabileceği,
✅İndirim konusu yapılabilecek bağış tutarının Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler ilave edilmiş Kurumlar Vergisi matrahı dikkate alınarak belirlenmesi gerektiği,
❌ Bağışın yapıldığı döneme ait kurumlar vergisi matrahını aşan bağış tutarının daha sonraki yıllarda indirim konusu yapılması veya zarar olarak devretmesi mümkün bulunmadığı,
Hususların gözden kaçırılmaması gerektiği unutulmamalıdır.
Yasal Dayanak
5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nda Özel Üniversitelere yapılan yardım ve bağışların kurumlar vergisinden indirim yapılacağına ilişkin hiçbir hüküm bulunmamaktadır.
Ancak adı geçen kanunun 10. Maddesinin 1 numaralı fıkrasının c) bendine göre; Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamu yararına çalışan derneklere makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının %5’ine kadar olan kısmı kurumlar vergisi matrahının tespitinde kazançtan indirilir hükmü bulunmaktadır. Bu hüküm gereği özel üniversitelere yapılan bağışlar ve Bakanlar Kurulu tarafından vergi muafiyeti tanınmayan vakıflara yapılan bağış ve yardımlar kurumlar vergisinden indirim konusu yapılamazken; Bakanlar Kurulu tarafından vergi muafiyeti tanınan vakıflara yapılan bağışlar kurum kazancının %5’ini geçmemek üzere gider yazılabilir.
Öte taraftan, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun Mali Kolaylıklar başlıklı 56. Maddesinin b bendinde “gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından üniversitelere ve yüksek teknoloji enstitülerine makbuz karşılığında yapılacak bağışlar, gelir ve kurumlar vergisi kanunları hükümlerine göre yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden ve kurum kazancından indirilir” hükmü yer almaktadır. Aynı Kanunun Ek 7. Maddesinde ise; Vakıflarca kurulacak yükseköğretim kurumları, bu kanunun 56. Maddesinde yer alan mali kolaylıklardan, muafiyetlerden ve istisnalardan aynen istifade ederler hükmü bulunmaktadır. Yani Yüksek Öğretim Kanunu’nun anılan maddesi hükümleri gereği Vakıf Üniversitelerine yapılan bağışlar gider olarak indirilebilmektedir. Ve 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanununda yapılan bu düzenleme ile Kurumlar Vergisi Kanunu ile gelen % 5 ‘ lik sınır kaldırılmıştır.
2- Damga Vergisi Yönünden ;
Vakıf ve bu Vakıflara bağlı yüksek Öğretim Kurumlarına yapılacak Ayni ve Nakdi yardımlar için; Bağış yapan ve bağış alan taraflar arasında söz konusu bağış ve yardımların Miktar, şekil, şartlarını belirlemek amacıyla düzenlenecek olan sözleşmeler Damga Vergisinden İstisna edildiğinden anılan Akitler için Damga Vergisi hesaplanması/beyan edilmesine lüzum bulunmamaktadır.
Yasal Dayanak
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3. maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu hükümlerine yer verilmiştir.
492 sayılı Harçlar Kanunun özel kanunlardaki hükümler başlıklı 123. maddesinde, özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerden ve istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı ve bu maddede veya diğer kanunlarda yer alan harçtan muafiyete ilişkin hükümlerin, bu Kanuna bağlı (1) sayılı tarifenin “(A) Mahkeme Harçları” başlıklı bölümünün (V) numaralı fıkrasındaki “keşif harcı” ve aynı tarifenin “(B) İcra ve iflas harçları” bölümünün (III) numaralı fıkrasındaki “haciz, teslim ve satış harcı” bakımından uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Diğer taraftan, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun “Mali Kolaylıklar” başlıklı 56. maddesinin (a) fıkrasında, yükseköğretim üst kuruluşları, yükseköğretim kurumları ve bunlara bağlı kuruluşlara yapılacak her türlü bağış ve vasiyetlerin, vergi, resim, damga resmi ve harçlardan muaf olduğu; ek 7. maddesinde ise vakıflarca kurulacak yükseköğretim kurumlarının da 56. maddedeki mali kolaylık, muaflık ve istisnalardan aynen istifade edecekleri hükme bağlanmıştır.
3- Katma Değer Vergisi Yönünden ;
Bakanlar Kurulunca Vergi Muafiyeti tanınan Vakıflara Bedelsiz olarak yapılacak her türlü mal teslimi ve hizmet ifasının KDV’den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.
İlgili Mevzuat hükümlerini belirtmeden önce; Bu durumu bir örnek ile açıklamak gerekirse; XYZ A.Ş. tarafından Üniversiteye Bedelsiz olarak teslim edilecek olan Akıllı tahta sistemleri için düzenlenecek Faturada KDV Hesaplanmayacaktır.
XYZ A.Ş. söz konusu akıllı tahtaların satın alınması sırasında yüklendiği KDV’ yi indirim konusu yapması mümkün bulunmamaktadır. Söz konusu tutarların daha önce indirim konusu edilmiş olması durumunda bu tutarların Üniversiteye teslimin yapıldığı dönemde KDV Beyannamesinin ilave edilecek KDV Satırında beyan edilerek İndirim hesaplarından çıkarılması gerekecektir.
Yasal Dayanak
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 1. maddesinde; ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanununun 17/2-b maddesinde; aynı maddenin 1/a bendinde sayılan genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalar, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifalarının KDV den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.
Saygılarımızla
Salih ATEŞ
Kdvdenetim.com | Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
* Bu Makalede yer alan bilgiler yazım tarihi itibariyle yürürlükte olan mevzuat ışığında hazırlanmış olup resmi bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Yayım tarihi sonrasında Vergi Kanunlarında Yeni düzenlemeler yapılabilir, yapılmış olabilir.
** Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.